Kalibrointiin liittyviä käsitteitä

Akkreditointi
Akkreditointi eli pätevyyden toteaminen on kansainvälisiin kriteereihin perustuva menettelytapa, jonka avulla toimijan pätevyys ja sen antamien todistusten uskottavuus voidaan luotettavasti todeta​​. Lue lisää akkreditoinnista »

FINAS-akkreditointi
FINAS -organisaation (Finnish Accreditation Service) arvioima ja päteväksi toteama.

FINAS-akkreditointipalvelu
Akkreditointijärjestelmään liittyvistä tehtävistä huolehtii kansallisena akkreditointielimenä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston akkreditointiyksikkö (FINAS-akkreditointipalvelu). (1261/2010 Laki Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta 2a§, lähde: FINLEX).

Jäljitettävyys
Jäljitettävyydellä tarkoitetaan mittaustuloksen tai mittanormaalin yhteyttä kansallisiin tai kansainvälisiin mittanormaaleihin taikka muihin vastaaviin ilmoitettuihin vertailupisteisiin sellaisen aukottoman vertailuketjun välityksellä, jossa on ilmoitettu kaikkien vertailujen epävarmuudet (N:o 1156/ 1993 Laki mittayksiköistä ja mittanormaalijärjestelmästä 2 §, lähde: FINLEX)

Kalibrointi
Kalibroinnilla selvitetään mittauslaitteen näyttämien arvojen oikeellisuus. Kalibroinnilla tarkoitetaan toimenpiteitä, joiden avulla yksilöidyissä olosuhteissa saadaan mittauslaitteen, mittausjärjestelmän näyttämien, kiintomitan tai vertailuaineen edustamien suureen arvojen ja vastaavien mittanormaaleilla toteutettujen arvojen välinen yhteys. (1156/ 1993 Laki mittayksiköistä ja mittanormaalijärjestelmästä 2 §, lähde: FINLEX)

Kansallinen kalibrointipalvelu
Kansalliseen kalibrointipalveluun kuuluvia tehtäviä hoitavat akkreditoidut kalibrointilaboratoriot. Lisäksi kansalliset mittanormaalilaboratoriot voivat hoitaa kansalliseen kalibrointipalveluun kuuluvia tehtäviä, jos tämä on tarpeen suurealueen laajuuden ja tarkkuuden sekä kalibrointien saatavuuden takia. (N:o 1156/ 1993 Laki mittayksiköistä ja mittanormaalijärjestelmästä 12 §, lähde: FINLEX)

Kenttäkalibrointi
Asiakkaan luona, kenttäolosuhteissa tapahtuva kalibrointi.

Mittanormaali
Mittanormaalilla tarkoitetaan välinettä, laitetta, ainetta tai kappaletta, jolla määritellään, toteutetaan ja säilytetään suureen mittayksikkö tai sen kerrannainen, jotta tämä voitaisiin siirtää muihin mittauslaitteisiin vertaamalla. (N:o 1156/ 1993 Laki mittayksiköistä ja mittanormaalijärjestelmästä 2 §, lähde: FINLEX)

Testaus
Testauksella määritetään tuotteen (aineen) ominaisuus tai ominaisuudet jonkin teknisen menettelyn mukaisesti.

Viralliset kalibrointitodistukset
VTT ja kansallinen mittanormaalilaboratorio antavat tekemistään tässä laissa tarkoitetuista mittauslaitteiden kalibroinneista virallisia kalibrointitodistuksia. Virallisina kalibrointitodistuksina pidetään myös akkreditoitujen kalibrointilaboratorioiden pätevyysalueellaan tekemistään kalibroinneista antamia todistuksia. (N:o 1156/ 1993 Laki mittayksiköistä ja mittanormaalijärjestelmästä 13 §, lähde: FINLEX)

Viritys
Mittauslaitteen näyttämien arvojen korjaus kalibrointitulosten perusteella. Virityksellä pyritään poistamaan mittauslaitteen virhe.